XXII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej
jest kontynuacją wieloletniej tradycji spotkań, które mają na celu wymianę poglądów w zakresie nauk o żywności i żywieniu oraz integrację młodych środowisk naukowych z kraju i ze świata. Jest również doskonałą okazją do wymiany doświadczeń w gronie kadry naukowej oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego. Tegoroczny temat wiodący Sesji obejmuje cały obszar badań zawiązany z żywnością w kontekście zarówno tradycyjnych technologii jak i nowoczesnych metod przetwórstwa żywności.
Pokładamy nadzieję, iż tegoroczna Sesja spełni oczekiwania uczestników oraz stanie się forum wymiany doświadczeń naukowych, jak również przyczyni się do dalszej integracji środowiska związanego z naukami o żywności i żywieniu.
Tematyka Sesji:
- Technologia i biotechnologia żywności
- Prozdrowotne cechy żywności
- Trendy w żywieniu człowieka
- Jakość i bezpieczeństwo żywności
- Inżynieria przetwórstwa żywności
- Żywność regionalna i tradycyjna
Organizacja sesji:
W trakcie Sesji przewidziane są wykłady plenarne, komunikaty ustne (w języku polskim i angielskim), sesje posterowe (w języku polskim i angielskim) oraz wystawy i ekspozycje. Streszczenia wykładów plenarnych i komunikatów naukowych będą opublikowane w materiałach konferencyjnych. Pełne teksty prac, po uzyskaniu pozytywnej recenzji, będą opublikowane w monografii naukowej. Jedno zgłoszenie upoważnia do publikacji jednego pełnego tekstu w monografii naukowej.